EIA-tip van de maand: hoe contracteer ik mijn coachtrajecten?

woensdag 20 maart 2024

NOBCO krijgt veel vragen van coaches die aan de slag willen met hun EIA-certificering. Daar zijn we blij mee, want zo zetten we met elkaar het coachvak professioneel op de kaart! We merken dat bepaalde vragen vaker worden gesteld. Daarom geven we elke maand een EIA-tip naar aanleiding van zo’n vraag.

Hoe contracteer ik mijn coachtrajecten?

 

De derde competentie van het Competence Framework voor coaches is ‘Omgaan met de coachovereenkomst’. Als coach moet je de verwachtingen en de grenzen van de coachovereenkomst met je coachee en -als van toepassing- je opdrachtgever, kunnen vaststellen en naleven. Als je je wilt certificeren als coach heb je in de EIA-certificeringsaanvraag op meerdere manieren te maken met contracteren:

  1. Je toont de lengte van je praktijkervaring als coach aan door de coachovereenkomst met je eerste coachee toe te voegen (of van het oudste coachtraject waarvan je een bewijs kunt overleggen). Zo toon je aan dat je over het vereiste minimum aantal jaar ervaring beschikt voor het EIA-niveau dat je aanvraagt. NB: Heb je geen coachovereenkomst uit je begintijd als coach, dan volstaat ook een evaluatie of een factuur waaruit blijkt dat sprake was van een coachrelatie.
  2. Je zorgt dat onder de coachtrajecten die je voert een coachovereenkomst ligt. Deze hoef je niet allemaal in te dienen bij je aanvraag, maar de assessor kan hier wel navraag naar doen.
  3. Je laat zien hoe jij als coach omgaat met contracteren in jouw praktijk, in meer of minder complexe situaties. Hier kun je bijvoorbeeld op in gaan in een reflectie.

Ben je op zoek naar handvaten hoe je goed kunt contracteren? Hiervoor hebben we een contracteringstool gemaakt. Je kunt de contractteringstool downloaden op Mijn NOBCO. Wel even inloggen!

Meer vragen over EIA-certificering? Op Mijn NOBCO, vind je vier pagina’s met alle informatie over het EIA-certificeringsproces (aangegeven in het blauwe menublok rechts op de pagina). Hier kun je de handleidingen, tools en formats downloaden die je helpen bij je aanvraag. En hier vind je alle eerdere EIA-tips op een rij. Als je liever kijkt en luistert, kun je op de NOBCO-Academie verschillende informatieve webinars vinden, onder andere over het aanvragen van EIA (webinar 3.3) en over reflectie (webinars 2.1 en 2.2).

Je kunt een korte persoonlijke vraag over EIA-certificering ook stellen aan een assessor via de EIA-Informatielijn. De EIA-informatielijn is elke maandag tussen 16 en 18 uur bereikbaar via 033 247 34 44. Bezettoon? Spreek je naam en telefoonnummer in, dan probeert de assessor die dienst heeft je voor 18 uur terug te bellen. Of probeer het zelf later nog een keer.

 

EIA-tips