Huidige en nieuwe toetredingscriteria

Huidige en nieuwe toetredingscriteria

donderdag 02 september 2021

NOBCO is dé beroepsorganisatie voor coaches. Één van NOBCO's speerpunten is het standaardiseren van de kwaliteit van coaching en coaches. Met nieuwe toetredingscriteria slaat NOBCO meerdere slagen in een keer.

NOBCO is dé beroepsorganisatie voor coaches. Één van NOBCO's speerpunten is het standaardiseren van de kwaliteit van coaching en coaches. Met nieuwe toetredingscriteria slaat NOBCO meerdere slagen in een keer. Zo wordt aan de voorkant al duidelijk dat een gedegen opleiding over het algemeen een goede start is. Daarnaast wordt duidelijk dat de coaches bij NOBCO willen excelleren in hun vak en dat zij zichzelf onderscheiden in de coachmarkt door aangetoonde kwaliteit

Vanaf het begin wordt bij (nieuwe) coaches de nadruk gelegd op bekendheid met de Internationale Ethische Code en het ook persoonlijk naleven daarvan. Daarbij valt te denken aan: doen aan intervisie en supervisie en het volgen van relevantie bij - en nascholing(en). Om coaches beter te begeleiden op hun weg naar meesterschap binnen het vak coaching, legt NOBCO vanaf 2022 nadruk op alle aspecten van opleiding en ervaring. Zodat certificering daarna een logische, makkelijke en overzichtelijke stap wordt.

Huidige toetredingscriteria geldend voor nieuwe coaches tot 31 december 2021

Tot 31 december 2021 kunnen coaches toetreden tot NOBCO als ze aan één van de volgende eisen voldoen:

  1. Je hebt een opleiding met EQA-keurmerk succesvol afgerond. Je kunt de opleiding kiezen uit een lijst in het aanmeldformulier. Wij vragen je tevens om in het aanmeldformulier jouw diploma te uploaden.
  2. Je hebt een 'mensgerichte' HBO/WO bachelor/master niveau opleiding succesvol afgerond. Verder dient de opleiding NVAO geaccrediteerd te zijn. Je kunt de opleiding kiezen uit een lijst in het aanmeldformulier. We vragen je in het aanmeldformulier het diploma te uploaden. Staat jouw opleiding niet in de lijst? Stuur je diploma dan gerust alsnog in.
  3. Je hebt een afgeronde HBO/WO bachelor/master niveau opleiding (niet 'mensgericht'), aangevuld met minimaal 100 studiebelastingsuren (SBU) op het gebied van 'mensgerichte' vakken. We vragen je het diploma en een specificatie van deze 100 SBU te uploaden. Verder dient de HBO/WO bachelor/master niveau opleiding NVAO geaccrediteerd te zijn.
  4. Wanneer je niet beschikt over een diploma van bovengenoemde opties, ben je ook welkom om je aan te sluiten bij NOBCO. Je ondergaat dan tegen betaling een vorm van assessment. We vragen je dan om in het aanmeldformulier onderstaande documenten te uploaden:
    - een leerjournaal;
    - een actueel CV;
    - een document waaruit blijkt dat je tenminste 50 uur ervaring hebt als coach;
    - een essay van maximaal 1000 woorden.

Nieuwe toetredingscriteria geldend voor nieuwe coaches vanaf 1 januari 2022

Vanaf januari 2022 kunnen coaches toetreden tot NOBCO als ze aan één van de volgende eisen voldoen:

  1. Diploma van een EQA-opleiding, een door EMCC erkende coachopleiding. Check de NOBCO-website.
  2. HBO/WO-vooropleiding én coachopleiding van minimaal 50 uur, plus coachervaring met minimaal 5 coachees en 50 coachuren in de afgelopen drie jaar. Hiervoor worden bij aanmelding bewijsstukken gevraagd.
  3. Aspirant lidmaatschap: Als een coach niet voldoet aan de bovenstaande criteria kan hij/zij een aspirant lidmaatschap aanvragen. Dit betekent dat deze coach binnen een jaar zijn professionaliteit aantoont via het behalen van een EIA-certificering.