Maak aan het begin van dit jaar een vliegende start met jouw intervisiegroep!

dinsdag 16 januari 2024

Intervisie staat volop in de belangstelling want zoals je ook in de vorige nieuwsbrief hebt kunnen lezen is intervisie een krachtig middel om van en met elkaar te leren en te reflecteren op je eigen handelen.

Tijdens een intervisiebijeenkomst heb je leermomenten met gelijkgestemden en help je elkaar met vraagstukken die je in je coachpraktijk tegenkomt. In het gesprek met de coachee staan we er alleen voor. Coachen doen we immers in het moment met de coachee. Je komt in aanraking met dilemma’s en keuzemomenten als het gaat om welke aanpak je voorstaat en zou passen. Daarop regelmatig reflecteren tijdens de intervisie is van onschatbare leerwaarde.

Hoe haal je door middel van reflectie zoveel mogelijk meerwaarde uit een intervisiebijeenkomst? Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door met elkaar af te spreken dat alle leden een persoonlijk ontwikkeldoel benoemen. Aan het einde van het jaar kun je hierop met zijn allen met behulp van de acht coachcompetenties reflecteren. Dit is een mooie manier om elkaar feedforward te geven. Een andere manier om zoveel mogelijk uit een intervisiebijeenkomst te halen is door met elkaar af te spreken dat je het reflectieverslag dat je van de intervisiebijeenkomst maakt deelt met alle andere leden. Op die manier ontvang je ook feedforward van je collega’s. Ten slotte kun je met elkaar afspreken dat je het klachtenreglement en de Internationale Ethische Code steeds meeneemt in de casuïstiekbespreking.

Op de intervisie pagina van NOBCO kun je meer informatie vinden over intervisie en methodieken. En natuurlijk het webinar over supervisie en intervisie in de NOBCO Academy!