NOBCO e-magazine Coach. #4-2023 is uit. Lees ‘m nu!

dinsdag 12 december 2023

Het thema van het laatste e-magazine van 2023 is community. Het thema kwam op verschillende manieren aan bod dit jaar, zoals tijdens het Wetenschappelijk Symposium Coaching en Onderzoek dat live was te bezoeken. Uit de belangstelling bleek wel hoe iedereen na twee coronajaren de ontmoeting met collega-coaches had gemist. Ook op andere manieren zocht NOBCO de samenwerking. Zo brachten NOBCO en de NVP de HR coaching code uit. Vijf concrete stappen om te komen tot een effectief coachingstraject.

Dat steeds meer coaches behoefte hebben aan inspiratie uit wetenschap en onderzoek bleek wel uit het aantal aanmeldingen voor het 14e Wetenschappelijk Symposium Coaching en Onderzoek op 23 november jl. Het event had genoeg te bieden: de lijst van nationale en internationale sprekers was lang. Eén van de sprekers, dr. Tünde Erdös, gaf een workshop over coaching presence. Coaching presence is niet alleen in het moment zijn en echt luisteren, het gaat ook over de chemie tussen twee personen en dat gaat verder dan woorden en luisteren alleen.

In 2021 zijn NOBCO en de Open Universiteit een samenwerking aangegaan om meer inzicht te krijgen in de werkzame mechanismen van coaching. De eerste studies zijn afgerond. In dit nummer van Coach. een update.

Traditioneel maakt dit magazine aan het einde van het jaar de genomineerden voor het NOBCO-award bekend. De prijs wordt toegekend aan degene die op een buitengewone manier een bijdrage heeft geleverd aan de professionalisering van het coachvak. Genomineerd zijn: dr. Rendel de Jong, dr. Laura Solms en Charlotte van den Wall Bake. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 12 januari wordt de winnaar bekendgemaakt.

Afgelopen jaar hebben NOBCO en de NVP (de beroepsvereniging voor HR-professionals) de HR coaching code in het leven geroepen. De code is een handig hulpmiddel voor HR-professionals die willen weten welke uitgangspunten nodig zijn om tot een effectieve coaching te komen. HR en coaching komen ook aan bod in het verslag van de workshop ‘Coaching voor wendbaarheid’ dat Miriam Oude Wolbers en Sari van Poelje gaven tijdens de HR live beurs op 12 oktober. Veranderen is lastig, mensen willen wel maar ze willen wel invloed hebben. Hoe krijg je als HR-professional je werknemers mee in een organisatieverandering? Een coachende cultuur kan helpen het verandervermogen te vergroten. 

Het wetenschapsartikel gaat over de voor- en nadelen van peer coaching. Collega’s of studenten die elkaar coachen met als doel het verbeteren van vaardigheden, het bereiken van doelen of een beter welzijn. Is peer coaching een effectieve manier van coaching?

Voor executive coaches die geïnteresseerd zijn in de laatste ontwikkelingen is er het boek: ‘7 perspectieven op leiderschap’. Vijf coaches verbonden aan de Vaksectie Executive Coaching schreven het boek. In dit nummer lees je welke perspectieven dat zijn. In het boek vind je de 7 perspectieven-test die een leuk startpunt om te kijken waar je klant goed in is, en wat er nog te ontwikkelen valt binnen de coaching. Wil je kans maken op een gratis exemplaar? Schrijf in het kort waarom je het boek graag wil hebben of wie je het gunt en stuur je reactie vóór 10 januari 2024 aan: redactie@mos-net.nl

Kortom, een nummer vol met interessante artikelen en interviews. Veel leesplezier.

Lees het NOBCO e-magazine Coach hier.