Blog 'Vitaliteit': Vitale hersenen

donderdag 13 juni 2019

Diverse NOBCO-coaches schrijven blogs over het thema van het e-magazine Coach.
Deze blogs worden gepubliceerd in het e-magazine. Dit keer is het thema ‘Vitaliteit’.

Vitale hersenen

Als hij binnenkomt kijkt hij me kritisch aan en gooit zijn jas over de leuning van de bank. Hij houdt zijn mobiel voor me en eist dat ik de tekst lees. Het is een lange wensenlijst van zijn vrouw. Ze wil dat hij verandert en omdat dat na drie coachsessies nog steeds niet het geval is neemt ze mij dat kwalijk. Daarom stuurt ze mij dit bericht met een hele waslijst waaraan haar man moet werken. Als het niet zo serieus was zou ik in de lach schieten. Ik leg het mobieltje naast me neer, kijk hem aan en vraag hoe het met hem gaat. Ik vertel dat ik hem niet door een hoepeltje kan leren springen. Dat het de vraag is of hij dat zelf ook zou willen en wat dan het goede hoepeltje zou zijn. Ook dat je na drie coachingsessies niet ineens veranderd bent, als hij al zou vinden dat hij veranderen moet. Ook iets over gras dat niet harder groeit als er aan getrokken wordt, maar dat mompel ik eigenlijk een beetje voor me uit.

Achter deze casus zit een grote problematiek. Ieder gesprek met hem onthult weer een sluier. Een samengesteld gezin met 9 kinderen van 5 verschillende ouders. Een postnatale depressie, gokverslaving, chronisch slaaptekort.

Het is een mooi voorbeeld van mensenbreinen die zwaar overbelast zijn. Ik zal dus ook moeten werken aan de vitaliteit van zijn brein. Want zonder controle over het stuur rijdt een auto niet de goede kant op.

Denkkracht

‘Iedereen kan denken.‘ Het is één van de drie pijlers van Transactionele Analyse. Wij vragen nogal wat denkwerk van onze cliënten en onszelf tijdens ons werk. We reflecteren, dagen uit, spiegelen en wat al niet meer. Tijdens ons werk doen we een groot appèl op de neocortex, het mensenbrein. Echter, hoe slechter je in je vel komt te zitten hoe meer je terugvalt op de oude hersensystemen. Hoe overspannener, zieker en angstiger je bent, hoe meer je beheerst wordt door je instincten en je emoties. Het wordt dan steeds moeilijker om je denkkracht in te kunnen zetten om je emoties en instincten te beteugelen. Keuzes maken is dan haast onmogelijk.

Hoe houd je je hersenen vitaal?

20% van de energie gaat naar onze hersenen. Om je hersenen vitaal te houden is goed eten en voldoende drinken dus belangrijk. Door een gezond eetpatroon, met voldoende omega-3-vetzuren, vitaminen en mineralen, zorg je voor een goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen. Beweging zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en verbindingen en een verbeterde bloedvoorziening. Daarnaast biedt regelmatig bewegen bescherming tegen cognitieve achteruitgang en verkleint het de kans op verschillende hersenaandoeningen, zoals dementie. Goede slaap wordt door veel mensen onderschat. Genoeg goede slaap houdt je hersenen gezond en zorgt voor herstel van het lichaam en geest. Op korte termijn zorgt goed slapen voor een beter geheugen en meer concentratie. Op lange termijn verkleint goed slapen het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, beroerte en dementie.

Vitale hersenen zijn niet alleen belangrijk voor onze cliënten. Om een goede coach/therapeut te zijn is het van groot belang ook je eigen hersenen vitaal te houden! Dat mogen onze cliënten van ons verwachten.

Met mijn cliënt gaat het gelukkig steeds beter. Hij heeft een oude geliefde sport afgestoft en weer opgepakt en zit beter in zijn vel. Daardoor kunnen we volgende stappen maken. Wat is mijn werk toch mooi!

Jantine Dijkstra - coach, councelor, en relatie- en psychotherapeut Transactionele Analyse i.o.