Blog 'Vitaliteit': Wat jij doet is toch gewoon ‘bootcamp’ geven?!

donderdag 13 juni 2019

Samen met mijn coachee sta ik op een berg in het bos. Een stootkussen om te boksen ligt naast me. “Geef de volgende 5 minuten alles wat erin zit!”, zeg ik. Mijn coachee kijkt me enigszins verschrikt aan. Ze worstelt met het aangeven van haar eigen grenzen en heeft het idee altijd maar mee te moeten met de ander.

Diverse NOBCO-coaches schrijven blogs over het thema van het e-magazine Coach.
Deze blogs worden gepubliceerd in het e-magazine. Dit keer is het thema ‘Vitaliteit’.

Wat jij doet is toch gewoon ‘bootcamp’ geven?!

Samen met mijn coachee sta ik op een berg in het bos. Een stootkussen om te boksen ligt naast me. “Geef de volgende 5 minuten alles wat erin zit!”, zeg ik. Mijn coachee kijkt me enigszins verschrikt aan. Ze worstelt met het aangeven van haar eigen grenzen en heeft het idee altijd maar mee te moeten met de ander. Twijfelachtig zegt ze: “Ja, maar dat wil ik eigenlijk helemaal niet. Ik wil niet ‘vol gas’ geven, want dan ga ik weer te ver over mijn fysieke grens heen.“

“Dus dát is voor jou ‘alles eruit halen’? Vol gas geven?“, vraag ik. “Zou je deze 5 minuten ‘alles eruit halen’ ook op een andere manier kunnen invullen?”

Dan haalt mijn coachee ‘er alles uit’. Met een enorme glimlach staat ze samen met mij in plassen te stampen! ‘Alles eruit halen’ kreeg voor haar een nieuwe betekenis; lol hebben, genieten en dingen op je eigen manier doen.

Tijdens outdoor coaching zet ik mijn coachees fysiek in beweging. Hierbij maak ik gebruik van vechtsport, survival en andere outdoor activiteiten. En nee, het is geen ‘bootcamp’!

Je lijf liegt niet!

Veel mensen gebruiken tegenwoordig vooral hun ‘hoofd’ en vergeten dat hun ‘lijf’ hen ook veel kan vertellen. Onze communicatie is voor maar liefst 95% non-verbaal. Beetje zonde om daar niet volledig gebruik van te maken!

Actieve uitdaging en het opzoeken van grenzen zorgen voor een zekere mate van druk. Deze druk laat onbewust gedrag en patronen gemakkelijk naar voren komen tijdens coaching. Het bewust inzetten van het ‘lijf’ maakt gedrag en patronen daarnaast direct duidelijk zichtbaar.

Door iets te veranderen aan de uitvoer (ofwel ‘iets anders gaan doen’), kunnen verkregen inzichten vaak gemakkelijk omgezet worden naar concrete acties voor het dagelijks leven. Zo wordt dus actief én ‘out-of-the-box’ gewerkt aan de gewenste verandering.

“We kunnen problemen niet oplossen door op dezelfde manier te denken als toen we ze creëerden.” - Albert Einstein

Een nieuwe coaching hype of zweverig? Ach, nee hou toch op! Dit principe wordt al jaren succesvol in therapievormen en coaching gebruikt.

Ideale coaching werkwijze?

Weer of géén weer, outdoor coaching vindt altijd buiten plaats.

Dit vormt soms dé extra uitdaging, maar wetenschap toont aan dat de natuur een rustgevende omgeving is en een positieve invloed heeft op de cognitieve functies.

Fysieke activiteit heeft óók positieve invloed op het leervermogen en de stemming. Is buiten in beweging zijn dus eigenlijk de ‘ideale coaching werkwijze’?

Dat is een gedurfde uitspraak hè!

Mijn uitgangspunt is dat ieder mens uniek is en bij eenieder andere methoden van coaching passen. De één heeft baat bij alleen praten, de ander bij het inzetten van creativiteit, wandelen in de natuur of iets anders. Outdoor coaching is ook geen methode. Het is een manier van werken waarin coachmethodes geïntegreerd worden.

Past deze manier van coaching bij jou? Die vraag kan alleen jij beantwoorden. Voor mensen die er tegenop zien ‘om tussen vier muren met een coach te gaan zitten praten’, kan het dé ideale oplossing zijn.

Wat vertelt jouw ‘lijf’?

Ik daag je uit om, de volgende keer dat je in beweging bent of sport, jezelf eens fysiek waar te nemen. Ga ik ‘vol gas’ of juist niet? Wat is voor mij ‘vol gas’? Wat gebeurt er als ik ‘vol gas’ ga of wat maakt dat ik dat niet doe? Doe ik hetzelfde in mijn dagelijks leven? Wil ik hier iets aan veranderen? Zo ja, wat zou ik nu (fysiek) kunnen veranderen? Wat is het resultaat? Kan ik dit vertalen naar een concrete actie?

Ik ben benieuwd: Wat vertelt jouw ‘lijf’?

Heidi van Kampen - outdoor coach bij Meant4Life