Blog 'Motivatie': Ik wil de wereld beter maken

dinsdag 31 maart 2020

Diverse NOBCO-coaches schrijven blogs over het thema van het e-magazine Coach.
Deze blogs worden gepubliceerd in het e-magazine. Dit keer is het thema ‘Motivatie’.

Ik wil de wereld beter maken…

Bijna twee jaar geleden vielen er veel puzzelstukjes op hun plek. Plotseling had ik, dankzij het SIMA-motivatieprofiel dat ik met NOBCO-collega Annemieke Rozemond doorliep, helder op papier wat mij motiveert.
Er zaten weliswaar geen verrassingen in, maar het feit dat het kwalitatief klopte, gestructureerd was en in een systeem te vangen was, maakte me extra blij! Want dat zijn precies een aantal van de elementen die mij intrinsiek motiveren.

Wat me motiveert binnen NOBCO

Ze komen samen met andere elementen terug in het werk dat ik het liefste doe en waar ik makkelijk succes mee boek. Mensen die me binnen NOBCO kennen ­– en die kans is groot, want ik vervul graag een sleutelrol ­– weten dat ik van het opzetten van systemen en structuren hou. Ik dacht onder meer mee over een verbeterde structuur en opzet van de huidige website, doe dat ook met het DNV-portal en ik bouw aan de opzet van het toekomstige NOBCO-portaal. Ik hou van taal en ik kan onvermoeibaar verbeteringen aanbrengen in systemen of teksten… omdat kwaliteit mij motiveert. Stuk voor stuk zijn het elementen waarmee ik kan werken aan het verbeteren en beter maken van wat al bestaat.

Ik dacht onder meer mee over een verbeterde structuur en opzet van de huidige website, doe dat ook met het DNV-portal en ik bouw aan de opzet van het toekomstige NOBCO-portaal. Ik hou van taal en ik kan onvermoeibaar verbeteringen aanbrengen in systemen of teksten… omdat kwaliteit mij motiveert. Stuk voor stuk zijn het elementen waarmee ik kan werken aan het verbeteren en beter maken van wat al bestaat.

Ik verbeter mezelf graag

Ook mezelf verbeter ik graag; toen mijn eerste EIA-aanvraag voor Master Practitioner in 2014 werd afgewezen, was dat behalve een enorme teleurstelling ook een uitdaging. Ik wist mezelf te motiveren door te zien wat ik nog te ontwikkelen had en in 2016 behaalde ik mijn MP EIA-certificering alsnog. Ik kan achteraf zien hoeveel beter mijn tweede aanvraag was. De groei die ik daarin heb meegemaakt: ik geniet er nog dagelijks van!

En nu ik gezien heb hoe het certificeringsproces tot twee maal toe een ontwikkeltraject is geweest voor mezelf, draag ik in The Way to EIA als EIA-mentor en als EIA-assessor ook graag bij aan de ontwikkeling van collega-coaches. Het werk inspireert me en motiveert me om mijn eigen werkwijze keer op keer tegen het licht te houden als ik lees over hoe collega’s hun praktijk voeren, reflecteren en zichzelf ontwikkelen.

Projectie ligt op de loer

Het stelt me ook regelmatig voor de vraag hoe ik een mentee of EIA-aanvrager kan motiveren, wanneer die zucht onder de procedure of een moeizaam reflectieproces. Projectie ligt dan als vanzelfsprekend op de loer: vanuit de drang naar kwaliteit en zichtbaar willen zijn als goede coach kan het niet moeilijk zijn jezelf te motiveren! Maar ja, ieders motivatie in The Way to EIA is anders…

Als ik in staat ben eerst contact te maken op de drijfveren van de EIA-mentee of aanvrager, dan is er contract te maken vanuit de motivatie van de ander. Een interessant moment, omdat de aanvrager dan soms ontdekt vooral extrinsiek gemotiveerd te zijn, bijvoorbeeld door geld, een eisende opdrachtgever, ego of …

Mijn vraag aan jou tot slot als collega en lezer: Wat motiveert jou om je EIA-aanvraag te gaan voorbereiden of met plezier aan je EIA-verlenging te werken?

Tips voor verbeteringen? Mail naar Marco Tieleman o.v.v. Ik heb een verbeteroptie voor DNV-portaal of NOBCO-website

[De SIMA-motivatieanalyse brengt in kaart in welke werkomgeving, werkverhouding en onderwerpen en met welke vaardigheden mensen gemotiveerd raken en blijven. Samen met een centrale drijfveer vormen ze de ingrediënten voor lol en succes in je werk!]